Habari Ya Africa

Tuesday, December 27, 2005

3.juledag

Hmm. Er visst ikke helt inne på åssen en gjør dette, jeg klarte visst å publisere en epistel det ikke sto ett eneste ord i... Men jeg starter på ny frisk, så finner jeg vel ut etter hver om det går an å slette den forrige!

Kom nettopp ned fra en tur opp til utkikksposten vår, en topp hvor vi kan se ut over byen, videre utover slettene og like til Victoriasjøen, hvor sola gikk ned som en diger, knallorange appelsin. Nydelig.

Vannet i springen er fremdeles lysegrønt, usedvanlig illeluktende og helt umulig å bruke til noe annet enn å tappe ned i do med. Så det går hardt utover drikkevannforsyningen vår. I dag regnet det noen får dråper, ikke noe som hjalp mht vannsituasjonen, men vi håper at det kanskje kan komme mer.

Den ene norske gjesten til naboen tråkket på en skorpion i går ettermiddag, det var nok ingen behagelig opplevelse. Har sett bare en inne hos oss men den forsvant til gjengjeld før vi fikk tatt den så nå vet vi ikke hvor den er. Litt ekkelt!

Vesleprimadonnaen har sluttet å hoste på natta og har ikke gått så mye i søvne de to siste nettene så jeg håper hun har begynt å roe seg litt. Lillebror var kvalm da han la seg i går kveld, men tror nok bare han var veldig trøtt, har blitt litt for sene kvelder nå i jula. Han var helt fin i morges igjen.

Norgesgjestene drar i morgen tidlig, synd for Tullemor for de hadde ei jente som hun har lekt seg så fint med. Det blir nok litt trist for henne at hun reiser, men får håpe at hun og guttene kan fortsette å leke sammen som de gjorde før hun kom. De verste blir nok når guttene reiser, det er nok et litt for ensomt liv for henne her. Neste år lurer vi på om hun skal få lov til å være litt på internatet, hun vil gjerne det for den andre jenta her i Mara begynner også da, hun er ett år eldre. Vi får se, hun kan nå få prøve seg ihvertfall.

Lurer litt på hva vi skal finne på på nyttårsaften...

Friday, December 23, 2005

Lillejulaften

Nå har vi kost oss med gløgg og smaksprøver av julebaksten, og avsluttet med et slag Uno som Lillebror vant med glans. Plastikkjuletreet er på plass, hushjelpas sønn på atten som hjelper til i hagen i juleferien glodde storøyd på den pyntede stasen og trodde nok vi var lettere forstyrret, men han kommenterte det ikke. Ble veldig rørt i dag, da hun kom på jobb hadde hun med fire flotte kranser laget av papirlenker som sønnen på fjorten møysommelig hadde sittet å fargelagt og teipet sammen, det var julegaver til oss som takk for gipsen. Tenk å sitte å gjøre det med en brukket arm!

Dusjet i regnvann hele gjengen etterpå, selv om det er dyrebart... Vannen i kranene er så ubeskrivelig ekkelt for tiden at jeg orker ikke dusje i det. Lysegrønt og stinkende, minner om blomstervann som har stått i vasen alt for lenge. Man sier det er alger i vannet, det er ikke farlig å bruke det, men jeg må si jeg foretrekker det brune skittvannet vi hadde før, det luktet ihvertfall ingenting. Og så er det noe med det at brunt ikke er fullt så ekkelt som grønt...

Naboene har kjøpt seg to perlehøns som lager en ubeskrivelig rar og høy lyd, undres på om de også starter kl fem om morgenen sånn som hanen til de rett over veien. Jeg stapper sov-i-ro i ørene og prøver å stenge lyden ute, med varierende suksess!

Gleder meg veldig til i morgen, dvs jeg gleder meg til å se ungene! De er såå spente, men har lekt seg veldig fint sammen de to siste dagene, har på en måte funnet tilbake til det kameratskapet de hadde da vi kom til Norge sist. De mistet nok noe av det mens vi bodde der for de fant seg hver sine venner og lekte lite sammen. Sist guttene var hjemme gjorde de tre ikke stort annet enn å krangle og slåss, men nå ser det ut til at de får det til igjen, det er deilig.

Vi skal være alene den første delen av kvelden, skal spise ribbe og medisterkaker og pakke opp gavene. Så tusler vi ned til naboen utpå kvelden med litt kaker og knask på fat og tilbringer resten av kvelden med dem, så da blir vi 19 stk for de har gjester fra Norge. Skal bli moro når 19 stk skal gå rundt et 60 cm høyt juletre...

Skal gå og jage Storebror til køys nå, de to andre sover allerede, de var dødstrøtte. Så er det å putte gavene under treet før jeg køyer sjøl, blir tidlige kvelder nå i varmen, jeg blir så sliten når det er så kvelende. Men det kjøles som regel av i tolv-ettiden på natta, så da er det godt å krype under dyna!

Wednesday, December 21, 2005

Hjemkomst...

Kom hjem på søndag, en dag forsinket pga at bilen ikke var ferdig på verkstedet. Den kom altså på lørdag i stedet for på fredag... Ikke noe nytt, og heller ikke noe overraskende var det at det begynte å ryke fra dashbordet i det øyeblikket den kjørte inn porten... Vi byttet bil med Arne, han fikk Landcruiceren og vi tok hans Highlux og resten av hjemreisen gikk greit.

Skulle dusje søndag kveld... ungene hadde "dusjet" i bakgården i vann fra tønnene der. Jeg skrudde på dusjen, vannet luktet vondt... som et akvarium det ikke var skiftet vann i på leeenge. Klatret opp på kvisten, kikket ned i tanken - der lå det en død firfisle - eller det som var igjen av den - og fløt. Ekkelt! Tanken ble tømt, og da vi fikk vann mandag morgen skylte vi gjennom den et par ganger før vi fylte den opp, så nå er den ok! Men vi har ikke vann i dag, da. Håper det kommer i morgen!

Har bakt pepperkaker, kakemenn og banankake og laget smultringedeig. Ribba og medisterkakene skal stekes i morgen, surkålen er i fryseren og riskremen mekker jeg på fredag. Joda, jula nærmer seg! Har fremdeles noen pakker å pakke inn, og så må vi sjekke at det ikke er gått mus i plastikkjuletreet. Naboen kjøpte med seg juletre fra Nbi, en pjusket liten sak en en plastbøtte, tror ikke ungene hadde godkjent det

Tulla går fortsatt i søvne hver kveld, hun begynte på igjen da vi var i Nbi og selv om hun har roet det ned til 1-2 ganger hver natt nå er det slitsomt likevel. Er trøtt!

Gubben er på jakt, kommer tilbake i morgen, de har fått fellingstillatelse på en eller annen antilope, så i morgen får jeg kanskje litt viltkjøtt i fryseren! Det kan vi grille på nyttårsaften.

Det er varmt her nå, ungene må vaskes med kaldt vann etter de har lagt seg om kveldene for å få sove. Jeg er nok litt miljøskadet, for jeg ligger fremdeles med dyne!

Sønnen til hushjelpen, han er fjorten år, hadde brukket armen, fortalte hun da hun kom på jobb på mandag. Javel, svarte jeg, har han fått gips på, da? Neei, de hadde ikke hatt penger til å ta ham til sykehuset, så de hadde dratt litt i den og trodde den var cirka på plass nå, og han gråt ikke lenger pga smertene. Når skjedde det, da, spurte jeg bestyrtet. Tre-fire dager siden. Javel. Jeg skal ikke klage på helseNorge jeg, når jeg ser hvordan tilstandene er her ute... Jeg ga henne penger og beskjed om å få gutten på sykehus, så nå er han gipset og smertefri. Men så tenker jeg på alle dem som opplever slike ting og ikke har noen arbeidsgiver å gå til som kan gi dem penger til sykehus... Joda, har hørt mange skrekkhistorier av nabolegeparet.

Skal gi meg for i kveld, vet ikke helt hvordan min afrikanske dagbok kommer til å funke, men jeg prøver ihvertfall!